Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Καλαμάτα ΄21 ή όταν ο επαρχιωτισμός των γραικύλων καθίσταται πτωχαλαζονεία








Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο
νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο.
Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει
                                                    στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.

                                                           Γεώργιος Σουρής (1853-1919)



Όσον αφορά στην στήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021:


Ευχαριστώ για την πρόσκληση ,αλλά δεν συμμετέχω .Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν οικονομικό και πολιτικό δολοφόνο το δικαίωμα της αποτίμησης του πολιτισμού και των υποδομών της πόλης που κατοικώ, όταν η Μεσόγειος καθίσταται ένα απέραντο νεκροταφείο κατατρεγμένων συνανθρώπων μας λόγω της αδράνειας- συνενοχής των ηγετών της Ε.Ε ή όταν αυτόνομες χώρες από ισότιμα μέλη μιας οικονομικής ,κοινωνικής και πολιτικής ένωσης, καθίστανται αποικίες χρέους.


Συν τοις άλλοις θεωρώ λαϊκισμό την ύπαρξη του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης καθώς δεν πιστεύω σε παραμυθίες και πρόσκαιρες δράσεις. Αλήθεια, μόλις παρέλθει ο χρόνος και σβήσουν τα φώτα τι θα γίνει; Αλήθεια, τι εντυπώσεις άφησε ο θεσμός της "πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης" σε Θεσσαλονικείς (1997) και Πατρινούς (2006).


Ο πολιτισμός μιας πόλης βρίσκεται στα μικρά , καθημερίνα πράγματα , πηγάζει από τη στάση ζωής των δημοτών , τη συμπεριφορά των επαγγελματιών σε γηγενείς και επισκέπτες, τις δράσεις των πολιτικών ταγών...


Για ποιά πολιτιστική στάθμη μιλάμε την ώρα που α) οι λακκούβες κατακλύζουν το κέντρο της πόλης απειλώντας την υγεία ηλικιωμένων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, β) οι δρόμοι θυμίζουν ... Βενετία με την πρώτη σταγόνα της βροχής , γ) ο τόπος μας ασφυκτιά από τη δυσοσμία των αμάζευτων σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους κάδους , δημιουργώντας εστίες μόλυνσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης .


Τέλος, η βελτίωση και η προώθηση της πόλης μας εντός και εκτός Ελλάδος είναι έργο δικό μας και όχι αποτέλεσμα της έγκρισης εγχώριων και αλλότριων αφεντικών. Δεχόμενος την έγκρισή τους, αυτομάτως γίνομαι υποτελής τους, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική τους πρωτοκαθεδρία.


Συν τοις άλλοις αγνοώ τα κριτήρια με τα οποία θα αποφανθούν υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας της πόλης μου ή κάποιας άλλης.


Λυπάμαι αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστώ πτωχοπρόδρομος, ζητώντας ψιχία και παπικές βούλες από τους Ευρωπαίους.


Αυτά τα ολίγα από εμένα, ευχαριστώ για τον χρόνο σας.


Κωστέας κωνσταντίνος

Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου